Elitné komandá zadržali teroristov a vyslobodili stovky študentov

17.04.2013 Komárno

Kolárovo 17. apríla (TASR) – Elitné komandá sa dnes v Kolárove zúčastnili na najväčšom cvičení protiteroristických policajných zásahových jednotiek všetkých členských krajín Európskej únie, Švajčiarska a Nórska, ktoré tvoria elitnú organizáciu známu ako ATLAS Group. Cvičenie s názvom Atlas Common Challenge 2013 malo overiť a zlepšiť spoluprácu medzi osobitnými zásahovými jednotkami zoskupenia ATLAS v krízových situáciách, ktorých rozsah by si vyžadoval využitie pomoci iného členského štátu. "Potreba vyplynula z vývoja medzinárodnej bezpečnostnej situácie. Úzku spoluprácu bezpečnostných zložiek členských štátov si vyžaduje aj pokračujúca integrácie európskych krajín," uviedol Peter Lazarov z komunikačného odboru kancelária Ministerstva vnútra SR.

Zásahové cvičenie prebiehalo na Súkromnej strednej odbornej škole v Kolárove na základe scenára, ktorého námetom je známy teroristický útok na školu v ruskom meste Beslan v roku 2004. "Išlo teda o fiktívny útok teroristov na budovu školy s cieľom dosiahnuť splnenie svojich požiadaviek prostredníctvom zadržiavania 335 rukojemníkov, ktorými boli žiaci školy a učitelia," vysvetlil prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar. Okrem útvarov zo Slovenska sa na oslobodzovaní stovák rukojemníkov podieľali aj špeciálne jednotky z Maďarska, Rumunska a Slovinska.

Po takmer troch hodinách, počas ktorých niekoľko teroristov zadržiavalo žiakov a pedagógov školy, vstúpila do budovy približne stovka elitných policajtov, ktorým sa podarilo všetkých rukojemníkov oslobodiť a zadržať aj teroristov. Minister vnútra Róbert Kaliňák bol s výkonom zasahujúcich jednotiek spokojný. "Je to z môjho pohľadu najväčšie medzinárodné cvičenie, pretože súčasne prebiehajú podobné zásahy aj v iných krajinách. My sme oslobodzovali školu, inde majú vlak, loď, jadrovú elektráreň. Do mesiaca bude vyhodnotenie cvičenia. Verím, že naši policajti, samozrejme, obstoja, pretože naozaj celý zásah bola bezproblémový a skutočne veľmi dobre prevedený. Som presvedčený, že na takéto situácie sa musíme pripravovať, určite aj z pohľadu nešťastia, ktoré sa stalo v Bostone," skonštatoval Kaliňák.

S priebehom cvičenia bol spokojný aj prezident policajného zboru. "Ja predbežne hodnotím výsledok ako úspešný. Bola tu otázka, či sme pripravení na takéto hrozby. Treba však tú pripravenosť a hrozbu rozdeliť na prevenciu, na to, že o hrozbe musím vedieť, a na už samotné eliminovanie páchateľov. Dnes sme videli tú druhú časť. Na základe priebehu cvičenia si myslím, že sme pripravení primerane, patrične odborne a na takej úrovni ako iné zahraničné elitné jednotky," povedal po cvičení Gašpar.
 

Vyberte región